Lammfilé med timjan och gröna ärter

Lammfilé med timjan och gröna ärter
Foto: Tv4
Jessica Frej
Jessica Frej

Lammfilé med timjan och gröna ärter

13 ingredienser

40 m

”Lamminnerfilé är bland det godaste som finns tycker jag i köttväg, obeskrivligt mört och väldigt smakrikt. Lamminnerfiléerna är också lätta att tillaga snabbt då de är väldigt små så det tar inte lång tid att steka. Det här är en rätt som kom till en sådan där dag när man bara är full av inspiration och testar nytt, det blev makalöst bra med den här krämiga ärthistorian till.” /Jessica Frej

Ingredienser

portioner
  • 1 kg lamminnerfilé
  • 2 klyftor vitlök
  • 600 g frysta ärtor
  • 1 kruka färsk timjan
  • 150 g parmesanost (eller annan smakrik vällagrad ost)
  • 20 körsbärstomater
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar, nymalen
  • 40 g smör, att steka i
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 dl vitt vin (eller mousserande vin)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk koncentrerad kycklingfond

Gör så här

  1. Börja med att ta fram lammfiléerna. Låt de gärna ligga framme i rumstemperatur i någon halvtimme före stekning.
  2. Finhacka vitlöken, ta fram ärtorna ur frysen, finhacka timjan, riv osten och klyfta tomaterna.
  3. Krydda lammet med salt och peppar. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i smöret.
  4. När smöret tystnat, lägg i lammfiléerna, stek på hög värme. Stek i cirka 2 minuter på varje sida, det smakar bäst när köttet är rosa.
  5. Ta upp lammfiléerna och lägg på en skärbräda att vila.
  6. Sänk värmen till medelvärme. Tillsätt pinjenötterna i pannan och låt de steka i cirka 30 sekunder.
  7. Tillsätt vitlöken och låt den också steka 30 sekunder. Häll på vin, grädde, fond och timjan, låt det koka ihop i 4 minuter.
  8. Tillsätt de frysta ärtorna och låt de tina i såsen.
  9. Häll i tomater och ost när ärtorna tinat och rör tills osten har smält.

Servering

  1. Skiva upp lammet. Lägg lammet ovanpå ärtorna antingen på ett stort fat eller i tallrikar.