Lammgryta med inspiration från Skåne och Provence

Sebastian Gibrand - KK 2019

Lammgryta med inspiration från Skåne och Provence

19 ingredienser

Mustig gryta på lammstek, lammbräss och varmrökt sidfläsk. Puttrar med tomater, rosmarin, fond och rotfrukter.

Ingredienser

  • 1,2 kg lammstek
  • 50 g rökt sidfläsk
  • 1 dl olivolja, pepprig, gärna novello
  • 3 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 dl hemgjord kalvfond (använder du färdig, späd till 4 dl)
  • 2 dl hemgjord lammfond (använder du färdig, späd till 2 dl)
  • 4 kvistar timjan
  • 4 kvistar rosmarin
  • 800 g krossade tomater
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 200 g potatis
  • 150 g rotselleri
  • 500 g lammbräss
  • 30 g toppmurklor
  • 6 tomater
  • 100 g färdigkokta stora vita bönor
  • salt

Gör så här

  1. Skär lammsteken och rökta fläsket i mindre bitar. Bryn köttet i olivolja i stor kastrull. Tillsätt och fräs lök och vitlök.
  2. Slå på krossade tomater och fond, tillsätt alla kryddor. Koka under lock i 3-4 timmar eller tills köttet blir mjukt och faller isär.
  3. Skala och dela ner rotselleri och potatis, koka mjuka i grytan.
  4. Stek brässen och murklor i panna och vänd ner i grytan tillsammans med delade tomater och vita bönor. Smaka av med salt och peppar.
  5. Toppa med färska örter eller smaksatt matolja.