Lammlägg med saffran

NYHET
Lammlägg med saffran
Foto: TV4
Maryam Madaresi
Maryam Madaresi

Lammlägg med saffran

15 ingredienser

3 h

Lammlägg som har fått koka tillsammans med kryddor i fler timmar blir magiskt mört och gott! En perfekt rätt att njuta av i helgen eller vid något festligt tillfälle.

Ingredienser

portioner
  • 4 gula lökar
  • 4 lammlägg
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • svartpeppar
  • 2 kanelstänger
  • 1 msk grillkrydda
  • 8 klyftor vitlök
  • 2 kardemummakärnor
  • 2-3 dl vatten
  • 0,5 förp saffran
  • 1 msk vatten, hett
  • salt
  • olja
  • ev 2 msk tomatpuré
  • ev 50 g smör

Gör så här

  1. Strimla löken.
  2. Värm olja i en kastrull.
  3. Stek lammläggen hastig i oljan.
  4. Lyft upp köttet och tillsätt löken.
  5. Fräs löken hastigt. Lägg sedan tillbaka lammläggen i kastrullen ovanpå löken.
  6. Tillsätt gurkmeja och svartpeppar.
  7. Låt det fräsa i ett par minuter.
  8. Tillsätt kanelstång, grillkrydda, vitlök och kardemumma.
  9. Häll i 2-3 dl vatten.
  10. Sätt på locket och låt det koka i ca 3 timmar. Det är viktigt att köttet kokas på låg värme under 3 timmar för att få en saftig och smakrik rätt.
  11. Lös upp saffran i 1 msk hett vatten 10 minuter före servering. Häll blandningen över köttet.
  12. Om du önskar en tomatsås kan du även fräsa tomatpuré i smör och hälla det över köttet 30 minuter före servering.