Lammnavarin ”Printanièr” med gröna våfflor

NYHET
Lammnavarin ”Printanièr” med gröna våfflor
Foto: TV4/ Erik Videgård
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Lammnavarin ”Printanièr” med gröna våfflor

34 ingredienser

2 h

"Äntligen kryper våren närmare, förutom tussilago och krokus är vårlammet ett av de säkraste vårtecknen. Vi besöker Frankrike med vårgrytan Lammnavarin Printanière." /Erik Videgård

Frågor om receptet?
Erik Videgård Instagram

Frågor om receptet?

Följ Erik Videgård på Instagram - där svarar han på alla frågor om sina recept

Läs mer

Ingredienser

portioner4 - 6

Lamm

  • 1,4 kg lammstek, skuren i 5 cm kuber
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 tsk fänkålsfrö, malda
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar, hackade (medelstora)
  • 4 klyftor vitlök, hackade
  • 1 lagerblad
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vitt vin
  • 1 l kycklingbuljong
  • 2 dl vita bönor, kokta
  • 1 fänkål, i kuber
  • 220 g minimorötter, skalade
  • 300 g majrova, skalad och halverad (babymajrova)

Green waffles

  • 75 g smör
  • 240 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk vitlök, riven
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 175 g bladspenat
  • 2 dl kolsyrat vatten, kallt

Servering

  • 2 msk smör
  • 8 salladslökar, i 5 cm bitar
  • 1 citron, zest
  • 2 msk persilja, hackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lamm

  1. Smaksätt lammbitarna med salt, peppar och fänkålsfrön. Låt stå 30 minuter.
  2. Värm oljan i en stor gryta. Fräs lammet i omgångar tills det är gyllenbrunt runt om.
  3. Lyft upp lammet och ställ åt sidan.
  4. Fräs den gula löken tills den mjuknat och fått lite färg.
  5. Tillsätt vitlök, lagerblad samt timjan och fräs i 1 minut.
  6. Tillsätt tomatpuré samt sikta över mjölet och fräs i ytterligare 2 minuter under omrörning.
  7. Vispa ner vinet och låt blandningen tjockna.
  8. Fortsätt att vispa ner buljongen och låt det hela koka upp.
  9. Lägg tillbaka lammbitarna i grytan, sätt på ett lock och ställ grytan i ugnen på 160 grader i ca 1,5 timme.
  10. Kontrollera så att köttet är mört och justera smaksättningen.
  11. Nu kan du antingen fortsätta eller låta grytan svalna och spara den i kylen till nästa dag.
  12. Värm bönorna i saltat vatten och sila sedan av.
  13. Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka fänkålen i 2 minuter.
  14. Lyft upp fänkålen med en hålslev, spola den med kallt vatten och lägg den tillsammans med bönorna.
  15. Upprepa med morötterna i 4 minuter och majrovorna i 3 minuter.

Green waffles

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Separera äggvitorna från äggulorna.
  4. Mixa mjölken och bladspenaten med en stavmixer. Vispa sedan ner äggulorna och det smälta smöret.
  5. Vispa äggvitorna i en separat bunke tills det bildas mjuka toppar.
  6. Vispa ner de torra ingredienserna i mjölkblandningen.
  7. Vänd sedan ner äggvitorna försiktigt med en slickepott så att så mycket luft som möjligt finns kvar.
  8. Värm upp ett våffeljärn och tillsätt mineralvattnet i smeten precis innan gräddning.
  9. Grädda våfflorna och håll dem varma på ett galler i ugnen fram till servering.

Servering

  1. Värm lammgrytan.
  2. Smält smöret i en stekpanna, tillsätt grönsakerna och den skurna salladslöken samt smaksätt med salt och peppar. Tillsätt även ett par matskedar vatten och vänd runt tills salladslöken mjuknat.
  3. Tillsätt citronzest och persilja.
  4. Lägg upp på ett fat och servera.