Lammracks med chimichurri, mangosalsa och stekt potatis

Lammracks med chimichurri, mangosalsa och stekt potatis
Foto: TV4
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Lammracks med chimichurri, mangosalsa och stekt potatis

32 ingredienser

60 m

Lyxiga lammracks med en sydamerikansk klassiker - chimichurri! Serveras med en het mangosalsa och stekt potatis.

Ingredienser

portioner

Lammracks

  • 900 g lammrack
  • salt
  • peppar
  • 3 msk matolja
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 dl olivolja
  • 1 citron, skal och saft
  • 2 klyftor vitlök

Chimichurri

  • 1 kruka oregano
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 dl olivolja
  • 2 limefrukter, skal och saft
  • 1 grön chilifrukt
  • salt
  • peppar

Mangosalsa

  • 2 mango
  • 2 avokador
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 kruka mynta
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 citroner, skal och saft
  • salt
  • peppar

Stekt potatis

  • 8 fasta potatisar
  • matolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lammracks

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra racksen och bryn i stekpanna i 3 msk matolja och 2 msk smör.
  2. Blanda 1 dl olivolja med saft och skal från 1 citron, 2 vitlöksklyftor, salt och peppar. Häll citronoljan över racksen och låt köttet gå klart i ugn till 55 grader innertemperatur. Låt sedan vila.

Chimichurri

  1. Blanda alla gröna örter med resterande vitlök, vinäger, socker, 1 dl olivolja, saft från 2 lime och skalet från en och grön chili. Med eller utan frön beroende på hur stark man vill ha den. Mixa slät och smaka av med salt och peppar.

Mangosalsa

  1. Tärna mango och avokado fint. Finhacka gul lök. Strimla myntabladen fint. Finhacka röd chili. Blanda upp allt med juicen från citronen och resterande limeskal. Smaka av med salt och peppar.

Potatis

  1. Tärna potatisen fint i centimeterstora bitar och lägg i kallt vatten så stärkelsen släpper i ca 30 minuter. Låt torka på papper. Stek sedan i panna i rikligt med matolja. Salta peppra.
  2. Klart att servera!