Lammracks med spenatpotatis

Lammracks med spenatpotatis
Zacharias Lindqvist Hansson
Fanny Werngren
Zacharias Lindqvist Hansson
Fanny Werngren

Lammracks med spenatpotatis

Av: Zacharias Lindqvist Hansson, Fanny Werngren

Från: Nyhetsmorgon

25 ingredienser

1 h

"Lammracks är en storfavorit och här har vi valt att servera köttet med ett potatis- och spenattillbehör, samt en fräsch och uppiggande fetaostsås. Denna rätt passar till alla typer av tillställningar och kan varieras efter eget tycke i det oändliga." /Zacharias Lindqvist Hansson och Fanny Werngren

Ingredienser

portioner

Lammracks

  • 800 g lammrack
  • 5 klyftor vitlök
  • 3 rosmarinkvistar
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • svartpeppar

Spenatpotatis

  • 600 g fast potatis
  • 2 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 400 g färsk spenat
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 citron, saften

Fetaostsås

  • 2 dl turkisk yoghurt (eller grekisk yoghurt)
  • 150 g fetaost
  • 0,5 rosmarinkvist, endast bladen
  • 1 kruka mynta, endast bladen
  • 10 bladspenat
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 100 g sallad (rödgrön hjärtsallad)
  • färsk rosmarin
  • citron
  • ev citron

Gör så här

Lammracks

  1. Putsa lammet noggrant och ta bort allt skinn och eventuella senor.
  2. Skala och skiva vitlöken och lägg i en stor skål (eller form) med de hela rosmarinkvistarna.
  3. Häll på olja samt citronsaft och blanda runt. Krydda med salt och svartpeppar.
  4. Lägg ner lammet och täck köttet med blandningen.
  5. Häll sedan ner köttet samt marinaden i en plastpåse och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att steka.

Spenatpotatis

  1. Skala potatisen och lägg i en kastrull med saltat vatten. Koka tills den är mjuk och sila sedan av vattnet.
  2. Låt potatisen svalna något i ett durkslag innan du delar dem på mitten och skär varje halva i fyra bitar.
  3. Krossa varje potatisbit med en slev eller sked, gärna olika hårt så att du får variation på storlekarna. Det ska bli som ett väldigt grovt stomp.
  4. Smält smöret i en stekpanna (gärna med höga kanter) på medelhög värme.
  5. Pressa i vitlöksklyftorna och fräs i ca 1 minut.
  6. Lägg ner potatisen och stek tills den är gyllenbrun och fin.
  7. Häll sedan i all spenat och rör runt så gott du kan. (Det kommer se ut att vara alldeles för mycket spenat i början, men den krymper så småningom.)
  8. Stek potatis och spenat tills spenaten har mjuknat helt och blandats väl med potatisen.
  9. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.

Fetaostsås

  1. Mixa 1 dl av yoghurten med övriga ingredienser med en stavmixer (eller blender) till en slät sås.
  2. Häll såsen i en skål och rör ner ytterligare 1 dl yoghurt med en sked.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lammracks forts.

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna på hög värme.
  3. Stek lammet några minuter på varje sida tills den har fått en bra yta.
  4. Lägg lammet i en ugnsform och tillaga det i ugnen tills det har en innertemperatur på 55 grader.
  5. Låt lammet vila på en skärbräda tills innertemperaturen når 58 grader.
  6. Skär upp köttet i fina skivor med ben.

Servering

  1. Fördela salladsbladen på ett serveringsfat och lägg på potatis och lammracks.
  2. Garnera med lite rosmarin.
  3. Servera med fetaostsåsen och kanske några citronklyftor.