Lammracks med fondantpotatis

Lammracks med fondantpotatis
Foto: Tv4

Lammracks med fondantpotatis

20 ingredienser

1 h + tid i kyl

Lammracks serverade med fondantpotatis och sauce verte är en festlig och smakfull rätt som imponerar med både smak och presentation.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lamm

  • 1 kg lammrack
  • 1,5 dl olivolja
  • 2,5 msk chimichurri (färdig från Risenta)
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 20 g kardemummakärnor, mortlade

Fondantpotatis

  • 4 fasta potatisar (stora eller 8 mindre)
  • 2 msk rapsolja
  • 2 klyftor vitlök
  • färsk timjan
  • 3 msk smör
  • 2,5-5 dl kycklingbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

Sauce Verte

  • 0,5 dl färsk dragon
  • 1 dl färsk persilja
  • 1-2 klyftor vitlök, pressade
  • 1 dl matolja
  • 2,5 dl majonnäs
  • salt
  • 1 tsk citronsaft

Gör så här

Lamm

  1. Blanda oljan med chimichurrin och den pressade vitlöken.
  2. Pensla blandningen på lammracksen, var noga på varje sida.
  3. Häll det som blir över på lammet och ställ kallt för marinering.
  4. Ta fram ca 1 timme innan tillagning och strö över den ljuvliga kardemumman.
  5. Stek lammet på muurikka i ca 2 minuter per sida. Självklart går det att grilla eller steka dem, men det är något extra magiskt med stekhäll utomhus.

Fondantpotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och skär av ändarna kraftigt så att de blir platta. Potatisarna ska ha mycket yta på ändarna, gärna lika tjocka hela vägen.
  3. Hetta upp oljan i en ugnsfast stekpanna eller gryta.
  4. Sätt ned potatisen med den ena ändan först, stek i 5 minuter på hög värme. Fytta runt potatisen då och då så att de inte fastnar i botten.
  5. Vänd nu på potatisen till den andra ändan, sänk värmen något och stek i 5 minuter till så att de blir gyllene i färgen.
  6. Lägg ner vitlök, några timjankvistar samt smöret, låt det smälta ner och blanda sig.
  7. Ta sedan upp vitlöken, den kommer att bli bränd och ge för mycket smak annars.
  8. Försök att hälla lite av smöret med timjan och vitlökssmak över potatisen med hjälp av en sked.
  9. Häll nu över 2,5 dl utav kycklingbuljongen runt potatisen, var försiktig för det kan skvätta en del.
  10. Strö över lite flingsalt samt peppar och sätt in i ugnen i ca 35-40 minuter.
  11. Känn med en potatissticka, potatisen ska vara mjuk. Är de inte klara så kör några minuter till.
  12. Om kastrullen blir torr i ugnen så toppa försiktigt upp med lite mer buljong. Det ska bara vara lite buljong kvar i pannan när de är klara, då blir potatisen bas som bäst.

Sauce verte

  1. Mixa örter, vitlök och olja med en stavmixer.
  2. Blanda med majonnäs och smaka av med salt och citronsaft.