Lammstek

koket.se
Lammstek
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Lammstek

9 ingredienser

1 h

"Ofta kan vi köpa urbenad och nätad lammstek. Jag gillar att ta bort nätet och dela steken i naturliga detaljer. Då kan vi få en jämnare tillagning och sedan dela i skivor. Skaffa en digital termometer för att få rätt innetemperatur." /Klas Lindberg

Se Klas Lindberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 lammstek, urbenad, putstad och delad i detaljer: innanlår, ytterlår, rulle, fransyska och rostbiff
  • vitt vin
  • 1 hel vitlök, plocka isär vitlöken och skala varje klyfta
  • 8 schalottenlökar, skalade (små)
  • färsk timjan
  • rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • olja

Gör så här

  1. Krydda köttet med salt och svartpeppar.
  2. Bryn köttet ordentligt i olja runt om.
  3. Lägg köttet åt sidan och koka ur pannan med lite vitt vin. Spara vinet och all smak från lammet.
  4. Bryn vitlöken och schalottenlöken i olja tillsammans med timjan och rosmarin. Krydda med salt och svartpeppar. Löken och vitlöken ska tillagas så de blir milda.
  5. Lägg köttet ovanpå löken, slå på vinet (från när köttet bryntes) och tillaga allt i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen är 55 grader. Det är viktigt att varje del mäts med termometern så det blir rätt tillagning.
  6. Låt vila ca 5-10 minuter.
  7. Lyft sedan köttet åt sidan.
  8. Smaka av löken så den känns fyllig, söt och god.
  9. Repa gärna rosmarin och timjan som du sedan hackar grovt och massera in i köttet.
  10. Skär köttet i skivor och lägg ovan på löken.
  11. Servera gärna tillsammans med ramslökspotatis.