Lammstek med stuvad spetskål smaksatt med prinskorv

koket.se
Lammstek med stuvad spetskål smaksatt med prinskorv
Adam Thulin
Adam Thulin

Lammstek med stuvad spetskål smaksatt med prinskorv

15 ingredienser

30 m

Har du rester kvar från påsk? Då är den här rätten ett perfekt sätt att ta till vara på maten! Låt oss presentera lammstek med stuvad spetskål smaksatt med prinskorv, överbliven ost samt lammsky smaksatt med snaps.

Se Adam Thulin laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 2 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 akvavit (ljus)
  • 3 dl lammfond, utspädd (eller oxfond)
  • 0,5 spetskål (eller 1 liten)
  • 3 dl grädde
  • 4 prinskorvar, stekta
  • 30 g lagrad ost
  • citronsaft
  • salt
  • 1 crunchita sallad
  • 600 g lammstek, griljerad
  • smör
  • peppar
  • örtolja (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Grovhacka schalottenlök samt vitlök samt fräs i olja i 5 minuter. Slå på akvavit och flambera bort alkoholen.
  2. Häll sedan på fonden.
  3. Låt såsen koka ihop i 10-15 minuter.
  4. Strimla spetskålen och fräs i olja tills den är mjuk.
  5. Hacka prinskorven i småbitar.
  6. Häll ner grädden samt prinskorvarna i såsen och låt koka ihop i 7 minuter.
  7. Sänk värmen och tillsätt osten.
  8. Smaka av med citronsaft och salt.
  9. Plocka salladsbladen från stammen. Blanchera salladsbladen och spara till servering.
  10. Skär lammstek i rektanglar och värm försiktigt i ugnen på 50 grader i 10 minuter.
  11. Lägg lite av den stuvad spetskålen på en tallrik och täck stuvningen med de blancherade salladsbladen.
  12. Lägg den ljumma köttbiten bredvid samt lite örtolja.
  13. Servera såsen i en såssnipa.