Lammtagine på lammlägg

koket.se
Lammtagine på lammlägg
Tess Medina
Tess Medina

Lammtagine på lammlägg

29 ingredienser

5 h

Den här smakrika grytan med lammlägg, morötter och potatis blir en härlig start på våren och sommaren. Du kan även variera grytan genom att tillsätta lammköttbullar istället. Grytan tar sin tid på spisen, men det är värt all väntan!

Se Tess Medina laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 3 lammlägg
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk malen gurkmeja
  • 3 msk malen spiskummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk za'atar
  • 1 msk cayennepeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • 1 l vatten
  • 3 köttbuljongtärningar
  • 4 potatisar (mellanstora)
  • 6 morötter, hela (små)
  • 1 zucchini
  • 400 g kikärtor
  • olja

Köttbullar

  • 500 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl grädde
  • 1 gul lök
  • 1 knippe persilja, hackad
  • olja

Servering

  • couscous
  • harissa
  • färsk koriander

Gör så här

  1. Bryn lammläggen ordentligt på alla sidor.
  2. Hacka och fräs lök och vitlök i olja.
  3. Stek tomatpuré och alla kryddor en stund.
  4. Tillsätt 1 liter vatten och buljongtärningarna.
  5. Ställ in grytan i ugnen på 200 grader i ca 4-5 timmar. Lammet ska falla isär.
  6. Tärna alla grönsaker förutom morötterna.
  7. Häll ner grönsakerna i grytan och låt koka tills de är klara.

Köttbullar

  1. Vispa ihop ägg, ströbröd, mjölk och grädde. Låt svälla en stund.
  2. Hacka och stek löken.
  3. Blanda alla ingredienser och forma till köttbullar.
  4. Stek köttbullarna i lite olja och låt sedan koka klart i buljongen.

Servering

  1. Servera grytan med couscous samt harissa och toppa gärna med koriander.