Långbakad lammtaco ”Barbacoa”

NYHET
Långbakad lammtaco ”Barbacoa”
Foto: TV4

Långbakad lammtaco ”Barbacoa”

63 ingredienser

5 h

"Med Årets Rätt 2025 vill jag inspirera till matlagning som samlar människor och skapar gemenskap i köket. Att laga mat tillsammans är ett fantastiskt sätt att knyta band och skapa minnen. Genom att laga Årets Rätt 2025 vill jag inspirera till lekfullhet och nyfikenhet – en taco kan passa alla, bara man vågar testa sig fram. Jag vill utmana det svenska folket att våga testa nya saker, laga mer mat och ha kul i köket!" /Michael Andersson, Årets Kock 2024

Ingredienser

portioner

Kött

  • ca 600 g lammstek (eller 2-4 lammbogar/lammframdel med ben eller lammbringa)
  • 2 msk smör (smör- och rapsolja)

Lammrubb del 1

  • 1,5 msk hel spiskummin
  • 1 msk korianderfrö
  • 1,5 msk fänkålsfrö
  • 2 msk svartpepparkorn
  • 1 tsk hel nejlika
  • 2 tsk persillade (färdig kryddblandning, går att utesluta)

Del 2

  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • 3 tsk lökpulver
  • 3 tsk torkad oregano
  • 2,5 tsk torkad koriander
  • 2 msk salt

Marinad

  • 2 jalapeños (färska gröna)
  • 1 l vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 silverlök (liten)
  • 2 tomater
  • 10 klyftor vitlök
  • 4-6 tsk chipotlepasta

Gryta

  • 2 silverlökar
  • 2 tomater
  • 2 limefrukter, saft och skal
  • 1 apelsin, saft och skal
  • 2 msk smör (smör- och rapsolja)
  • 1 msk tomatpuré
  • 10 klyftor vitlök
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 4 lagerblad
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kanelstång
  • 2 kycklingbuljongtärningar
  • 4 dl apelsinjuice
  • 33 cl ljus öl
  • 2 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • vatten

Salsa

  • 1 jalapeño (färska gröna)
  • 0,5 rött äpple
  • 0,5 l vatten
  • 1 msk salt
  • 0,5 silverlök
  • 1 gröna tomater (eller röda)
  • 5 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 kruka persilja
  • 0,5 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • 0,5 msk grön tabasco (eller 0,5 tsk röd tabasco)
  • strösocker

Pico de gallo

  • 3 tomater
  • 1 silverlök
  • 1 jalapeño (färsk grön)
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 limefrukter, juice och skal
  • 1 tsk strösocker
  • 2 krm salt

Servering

  • små tortillabröd [ca 8-12 st]
  • smetana

Gör så här

Kött

  1. Köttet behöver inte putsas.
  2. Hetta upp olja i en panna och bryn köttet runtom tills det får fin stekyta.
  3. Låt det stå vid sidan medan du förbereder kryddblandningen.

Lammrubb del 1

  1. Rosta alla kryddor i del 1 i en torr stekpanna på medelvärme i ca 2 minuter.

Del 2

  1. När kryddorna börjat sprida sin doft så mixa dem med ingredienserna i del 2 tills du får en fin och jämn blandning

Kött forts.

  1. Massera in rubben ordentligt i det stekta eller grillade köttet.
  2. Låt köttet vila i kylen i minst 4 timmar, helst över natten för att smakerna ska hinna sätta sig.
  3. Detta går att förbereda dagen innan eller tidigare.
  4. Spara kryddblandningen som blir över i en glasburk. Det blir perfekt att använda till grillning av exempelvis kyckling, nötkött, lamm eller grönsaker.

Marinad

  1. Dela och ta ur kärnorna ur jalapeñon.
  2. Koka upp vatten med salt under tiden.
  3. Klyfta löken och tomaterna.
  4. När vattnet kokar så lägg i lök, tomater, hela vitlöksklyftor och jalapeño.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och låt allt stå och dra i ca 10 minuter.
  6. Sila bort vattnet och mixa de kokta ingredienserna tillsammans med chipotlepastan till en slät marinad.
  7. Ställ åt sidan.

Gryta

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skiva löken och tomaterna samt riv skal av lime och apelsin utan att få med det vita.
  3. Hetta upp en gjutjärnsgryta eller kastrull som tål ugnsvärme på låg värme och fräs tomatpuré i rapsolja.
  4. Tillsätt löken och stek i ca 1 minut tills den mjuknar.
  5. Fördela sedan löken jämnt i botten av grytan.
  6. Lägg på ett lager tomatskivor och tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, rosmarin, koriander och kanelstång.
  7. Lägg ner det kryddade köttet och häll över buljongtärningarna, marinad, apelsinjuice, limejuice, öl samt lime- och apelsinskal.
  8. Fyll på med vatten så att köttet täcks.
  9. Täck grytan med ett lock och låt stå i ugnen i ca 4 timmar.
  10. Köttet är klart när det enkelt släpper från benet. Om du har använt en lammdel utan ben är köttet klart när det går isär enkelt.
  11. Låt grytan stå ytterligare 30 minuter vid behov, eller tills köttet släppt.
  12. När köttet är klart så ta upp det och låt det vila i en ugnsform.
  13. Ställ grytan på spisen och reducera såsen till hälften på medelstark värme.
  14. Lyft upp kanelstången ur grytan.
  15. Använd en stavmixer för att mixa alla ingredienser som är kvar i grytan till en slät och fyllig sås.
  16. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker vid behov.
  17. Lägg sedan tillbaka köttet i grytan.
  18. Grytsåsen kan frysas in för att användas till en ny grytbas, till soppor eller som sås. Såsen passar perfekt till kyckling.

Salsa

  1. Dela jalapeño och äpple samt ta bort kärnhusen.
  2. Klyfta tomat och lök i mindre bitar.
  3. Koka samtidigt upp vatten och salt i en kastrull.
  4. Lägg i alla ingredienser i det kokande vattnet och dra av kastrullen från värmen. Låt allt vila i vattnet i ca 10 minuter.
  5. Sila av och mixa till en slät sås.
  6. Smaka av med koriander, persilja, äppelcidervinäger, salt, tabasco och socker.
  7. Låt svalna i kylen innan servering.
  8. Salsan går att förbereda dagen innan.
  9. Spara såsen som blir över i kylen. Den passar perfekt till fisk, skaldjur, kyckling eller grönsaker.

Pico de gallo

  1. Dela tomaterna och skrapa ur innehållet.
  2. Tärna tomat, lök och jalapeño i små, fina tärningar.
  3. Hacka koriandern och riv vitlöken.
  4. Blanda allt i en skål tillsammans med limejuice, limezest, socker och salt.
  5. Rör om och låt salsan stå och dra åt sig smakerna.

Servering

  1. Bred smetana på ett litet tortillabröd vid servering.
  2. Använd en tång för att lossa köttet från benet och servera det med den smakrika såsen från grytan.
  3. Toppa med salsa och pico de gallo.
  4. Grytan går att förbereda och tillaga dagen innan. Värm grytan i ugnen på 120 grader innan servering tills den är varm.
  5. Samlas vid bordet och njut av Årets Rätt 2025!