Långkok på nöt- och fläskkött med ugnsrostad potatis, tomatsås och aioli

Långkok på nöt- och fläskkött med ugnsrostad potatis, tomatsås och aioli
Foto: TV4

Långkok på nöt- och fläskkött med ugnsrostad potatis, tomatsås och aioli

Av: Carina - Strömsund

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

1 h 30 min

Fläskkarré och högrev blir mört och saftigt när det tillagas under lång tid i ugnen. Här bjuds köttet med två såser, bakad potatis och bröd med vitlökssmör. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 400 g fläskkarré, i bit utan ben (eller skinka)
  • 400 g högrev (eller ytterfilé)
  • 33 cl öl
  • 5 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 1 grön paprika
  • 2 gula paprikor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olja
  • 50 g smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater (à 400 g)
  • 3 tomater, stora
  • chilipeppar
  • torkad basilika
  • salt
  • strösocker

Aioli

  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • salt
  • peppar
  • vitlök
  • chilisås

Örtsmör

  • 100 g smör, extrasaltat
  • 1 klyfta vitlök
  • färska örter, t ex basilika, oregano (alt torkade örter)
  • flingsalt

Potatis

  • 3 bakpotatisar
  • paprikapulver
  • olja
  • salt
  • ströbröd

Till servering

  • baguette

Gör så här

Kött

  1. Putsa köttet, bryn i smör runt om tillsätt öl, vatten och buljongtärningar. Låt puttra minst 3 timmar.

Tomatsås

  1. Hacka tomater, lök, paprikor i tärningar, pressa i vitlöken och fräs i oljan och smöret. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, finhackade färska tomater. Smaksätt med salt, socker, chili och basilika och låt puttra på svag värme i ca 20–30 minuter.

Potatis

  1. Skär varje potatis i 4-6 klyftor. Lägg dem på plåt, pensla med olja med olja, strö på salt, paprikapulver samt ströbröd.
  2. Sätt in dem i mitten av ugnen, 200 grader, i ca 20-30 minuter.

Aioli

  1. Pressa vitlök i en skål och blanda ner chilisås och äggulor. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Smaka av med salt och peppar.

Örtsmör

  1. Smält 25 g av smöret, vispa ner småkuber av resten. Tillsätt riven vitlök och finhackade örter. Smaka av med flingsalt. Spritsa ev fint i en skål. och hacka ner kryddorna, smaka av med flingsalt och spritsa ner i en skål.
  2. Servera köttet med tomatsås, aioli, rostad potatis och baguette med vitlökssmör till.