Langosbuffé

langosbuffé
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Langosbuffé

19 ingredienser

1 h 30 m

Hembakade langos med citroncrème, räkor, ost och krispiga tillbehör är helt perfekt som bjudmat och buffémat. Enkelt att göra och var och en kan välja själv hur den vill toppa just sin langos efter smak och tycke.

Ingredienser

portioner stycken

Langos

  • 3 dl vatten
  • 30 g jäst
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2 potatisar, kokt och riven
  • 1 krm salt
  • frityrolja
  • 3 msk vitlöksolja
  • flingsalt

citroncrème

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl färskost
  • 2 citroner, skal
  • 1 citron, saft
  • salt
  • 3 krm tabasco

Tillbehör vid servering

  • 400 g räkor
  • 1 knippe dill
  • 2 burkar röd och svart stenbitsrom (eller löjrom/kaviar)
  • 1 rödlök, hackad
  • 2 dl cheddarost, riven

Gör så här

Langos

  1. Blanda ljummet vatten med smulad jäst i en bunke.
  2. Blanda sedan mjöl med den rivna kokta potatisen och salt.
  3. Blanda ihop mjölblandningen med jästvätskan till en jämn och ganska lös deg, låt vila under en kökshandduk i ca 30-40 minuter i rumstemperatur.
  4. Mjöla en kavel och rulla små bollar av degen som du sedan kavlar ut ca 1 cm tjocka.
  5. Värm frityrolja till ca 180 grader och börja sedan fritera langos ca 2-3 minuter styck.
  6. Ta upp ur oljan när de är gyllene och lägg på en plåt med lite papper i botten.
  7. Pensla med vitlöksolja och toppa med lite flingsalt.

Citroncrème

  1. Blanda ihop alla ingredienserna och smaksätt med lite salt och några droppar tabasco.

Servering

  1. Servera langosen med citromcrème och alla tillbehören.