Larb Gai – ljummen thaisallad på kyckling

POPULÄRT
koket.se
Larb Gai – ljummen thaisallad på kyckling
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Larb Gai – ljummen thaisallad på kyckling

16 ingredienser

40 min

En ljummen sallad serverad med ris i salladsblad från det nordthailändska köket. Kycklingfärs steks utan att den tar färg och smaksätts med lime, mynta, koriander, socker och fisksås - det ger en rätt som täcker in hela smakpaletten, från friskt och fräscht till sött och syrligt med skön sälta.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 msk jasminris, okokt
  • 600 g kycklingfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • neutral matolja, att steka i
  • 1-2 röda chilifrukter
  • 3-4 schalottenlökar
  • 4 salladslökar
  • 1-2 krukor färsk koriander
  • 1-2 krukor färsk mynta
  • 4 msk fisksås
  • 2 tsk strösocker
  • 2 limefrukter
  • 1 huvudsallad
  • 4 msk rostade jordnötter

Till servering

  • 4 port jasminris, nykokt
  • 1 limefrukt

Gör så här

  1. Tillaga riset till servering enligt anvisning på förpackningen.
  2. Rosta det okokta riset i en torr stekpanna på medelvärme till riset blir mörkt gyllene. Låt det svalna i 2 minuter. Mortla eller mixa det rostade riset till ett grovt pulver. Ställ åt sidan.
  3. Lägg kycklingfärs och finhackad vitlök med lite olja i en stor stekpanna på medelvärme. Rör om väl och låt inte kycklingen få färg utan bara bli tillagad. Detta tar ca 5-10 minuter.
  4. Skiva chili, schalottenlök och salladslök tunt. Hacka korianderstjälkar och hälften av myntabladen.
  5. Ta kycklingen från värmen och tillsätt fisksås, socker, chili och färskpressad limesaft i pannan. Blanda väl och smaka eventuellt av med något mer av smaksättarna.
  6. Lägg schalottenlök och det rostade riset i pannan och rör om. Tillsätt salladslök, korianderstjälkar och hackade myntablad, rör försiktigt om.
  7. Lägg kycklingen i salladsblad, strössla på lite grovt hackade jordnötter, toppa med korianderblad och mynta. Servera med ris och extra limeklyftor.