Lasagne med hemgjord ostsås

Lasagne med hemgjord ostsås
Foto: Tv4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Lasagne med hemgjord ostsås

25 ingredienser

3 h

Lasagne är en enkel rätt att lära sig laga och det blir snabbt en favoriträtt för många. I den här versionen används bräserat nötkött som försiktigt kokat tills det är mört. Det gör hela skillnaden för ragun, som sedan läggs i lager mellan pastan och ostsåsen. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 1.

Ingredienser

portioner
  • 2 kg nötkött, skuren i bitar
  • 3 msk vetemjöl (se tips)
  • 4-5 msk olivolja
  • 1 lök, finhackad (stor)
  • 250 g champinjoner, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk tomatpuré
  • 450 ml rött vin
  • 200 ml nötbuljong, färsk
  • 400 g hela konserverade tomater, hackade
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 5 kvistar färsk oregano
  • salt
  • peppar

Ostsås

  • 75 g smör
  • 75 g vetemjöl
  • 800 ml standardmjölk
  • 1 tsk dijonsenap
  • 150 g cheddarost, riven
  • 100 g parmesanost, riven
  • salt
  • peppar

Montering

  • 12 ark färska lasagneplattor

Servering

  • sallad (till servering)

Gör så här

  1. Lägg nötköttet i mjölet och vänd runt.
  2. Hetta upp ett rejält lager olja i en gryta och stek nötköttet, eventuellt i omgångar, tills det fått färg på alla sidor. Lägg sedan upp på en tallrik.
  3. Tillsätt löken och svampen i grytan med lite mer olja och fräs i 10 minuter tills det är gyllene.
  4. Tillsätt sedan vitlök och tomatpuré. Häll i vinet och låt det bubbla i 2–3 minuter.
  5. Tillsätt nötbuljong, konserverade tomater och rödvinsvinäger och lägg tillbaka köttet i pannan. Smaka av med salt och peppar och låt koka upp och bubbla i 2–3 minuter.
  6. Lägg i örterna. Låt sjuda och koka försiktigt, delvis täckt, i 2,5–3 timmar. Köttet ska bli riktigt mört och falla isär när du trycker på det med en sked. Smaka av med salt och peppar.

Ostsås

  1. Gör under tiden ostsåsen. Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och låt det koka i en minut eller två.
  2. Tillsätt sedan mjölken gradvis tills du har en slät och tjock sås.
  3. Krydda väl och tillsätt senap samt det mesta av osten (spara lite att strö över).

Montering

  1. När nötköttet är mört så ta bort lagerbladet och strimla köttet i såsen. Om såsen ser lite saftig ut kan du reducera den tills den precis täcker köttet.
  2. Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).
  3. Häll en tredjedel av köttet i en stor ugnssäker form. Toppa med fyra lasagneplattor och skeda över en tredjedel av ostsåsen. Upprepa lagren två gånger till och avsluta med ostsås.
  4. Strö över resten av osten och grädda i 30–35 minuter tills den bubblar och är gyllene. Servera med en grönsallad.

Tips! I originalreceptet används något som heter "seasoned flour" att vända köttet i vilket är en färdig produkt med mjöl som är smaksatt med kryddor som paprikapulver, vitlökspulver, sellerisalt, senapspulver, salt, torkad oregano och timjan. Vill man kan man göra sin egen kryddade mjölblandning men det går också bra att utesluta och istället använda vanligt vetemjöl.