Apelsin- och passionsfruktspaj

Apelsin- och passionsfruktspaj
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Apelsin- och passionsfruktspaj

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagade desserter

14 ingredienser

En fruktig marängpaj med apelsin och passionsfrukt. Receptet är hämtat ur boken Lättlagade desserter

Under det frasiga marängtäcket döljer sig en sötsyrlig kräm på en spröd botten. Servera gärna lättvispad grädde till.

Se fler recept ur boken

Lättlagade desserter

Ingredienser

portioner

Paj

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 125 g smör
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 1 apelsin, finrivet skal
  • 1 dl apelsin, pressad
  • 4 passionsfrukter
  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 äggulor

maräng

  • 4 äggvitor
  • 0,5 tsk vinäger (eller pressad citron)
  • 1,5 dl strösocker

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda mjöl och socker. Finfördela smöret i blandningen, gärna i matberedare eller med fingertopparna.
  2. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 28 cm i diameter.
  4. Ställ i kyl minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Grädda pajdegen på andra falsen nerifrån 12–15 minuter.
  7. Stick med en gaffel om den pöser upp.

Fyllning

  1. Tvätta och finriv apelsinskalet och pressa saften.
  2. Halvera och gröp ur passionsfrukterna.
  3. Smält smöret och blanda ner socker, grädde, äggulor, apelsinskal, apelsinsaft och passionsfrukt.
  4. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 15–20 minuter tills fyllningen stannat.

Maräng

  1. Häll äggvitorna i en bunke, tillsätt vinägern och vispa till skum.
  2. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa till en fast maräng.
  3. Klicka ut marängen på fyllningen.
  4. Fortsätt grädda 10–12 minuter på andra falsen nerifrån tills marängen börjar få fin färg.