Mandelkaka med päron och lingon

Mandelkaka med päron och lingon
Foto: Ulrika Pousette
Maud Onnermark
Maud Onnermark

Mandelkaka med päron och lingon

Av: Maud Onnermark

Från: Lättlagade desserter

12 ingredienser

Fruktig mandelkaka med mandlar, päron och lingon som serveras med romgrädde. Receptet är hämtat ur boken Lättlagade desserter.

Päronen ska vara mogna. Det brukar vara lättare att hitta mogna päron på den ekologiska hyllan. Kakan blir också god med äpplen i stället för päron. /Maud Onnermark

Se fler recept ur boken

Lättlagade desserter

Ingredienser

portioner
  • 2 ägg (stora)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 g mandelmassa, grovriven
  • 1 citron, finrivet skal
  • 3 päron
  • 0,5-1 dl lingon
  • 75 g smör, kallt

Romgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk rom
  • 2 msk florsocker

Gör så här

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form, cirka 28 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver med grovriven mandelmassa och citronskal.
  5. Rör ner blandningen i äggvispet.
  6. Bred ut smeten i formen.
  7. Skala och klyfta päronen.
  8. Stick ner dem i smeten och strö över lingonen.
  9. Hyvla det kalla smöret över alltsammans.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg, cirka 45 minuter.
  11. Prova med sticka.
  12. Låt svalna.

Romgrädde

  1. Vispa grädden och smaksätt med rom och florsocker.
  2. Servera kakan med romgrädden.