Churros

Churros Johan Sörberg
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Churros

9 ingredienser

40 m

En churro eller churros är ett spanskt, friterat bakverk som påminner om munkar eller donuts. I Spanien serveras churros vanligen med varm chokladsås eller fyllda med chokladkräm, vaniljkräm eller dulce de leche (kolasås på kondenserad mjölk).

Ingredienser

portioner
  • 2,5 dl mjölk
  • 120 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • olja, till fritering
  • malen kanel
  • strösocker

Gör så här

  1. Koka upp mjölk, smör, salt och socker.
  2. Blanda i mjölet och rosta i kastrullen ca tre minuter tills massan släpper från kanterna.
  3. Häll över massan i en kall bunke och blanda i äggen ett i taget.
  4. Fyll en spritspåse med stjärnformad tyll med smeten. Den kan användas varm eller kyld och går att spara i upp till fyra dagar.
  5. Hetta upp frityrolja till 180 grader i en kastrull.
  6. Spritsa ner smeten (à 50-80 g, ett tryck med handen) i oljan, klipp med en sax för att lossa smeten från tyllen. Fritera till gyllene färg, vänd efter ca två minuter. Tänk på att fritera några få åt gången, blir det för många i kastrullen så sjunker temperaturen på oljan snabbt.
  7. Ta upp och lägg på hushållspapper så överflödig olja rinner av. Vänd dem genast i kanel och socker.