En underbart god och lättlagad vardagsmiddag med lax som ugnsbakas i en krämig crème fraiche-sås med ajvar relish. Till laxen serveras ett örtris med bland annat purjolök och dill.
Krydda laxen runt om med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Skala och hacka löken. Stek löken tills den mjuknar och får lite färg i smör i en stekpanna.
Vänd ner ajvar relish och stek lite snabbt. Dra bort stekpanna från värmen.
Tillsätt crème fraiche och sambal oelek, blanda runt. Smaka av såsen med salt och peppar.
Häll såsen i en ugnssäker form. Lägg laxen i formen och tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter.
Örtris
Tvätta purjolöken ordentligt och skär den i strimlor. Hacka dillen fint.
Hetta upp olivolja i en gryta. Stek purjolöken tills den mjuknar och blir glansig under omrörning, ca 5 minuter.
Vänd i dillen och stek lite till. Tillsätt ris och salt, vänd runt och stek nån sekund till.
Häll över kokhett vatten, låt koka upp och sänk sedan värmen. Lägg ett lock på grytan och låt sjuda långsamt på medelhög värme tills riset sugit åt sig all vätska och mjuknar utan att det blir överkokt. Se koktid på förpackningen. Tillsätt eventuellt mer vatten om det känns för torrt. Pressa citron över vid servering.