Lax i röd pestosås med pressad potatis

koket.se
Lax i röd pestosås med pressad potatis
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Lax i röd pestosås med pressad potatis

11 ingredienser

40 min

Smidig vardagsmiddag med lax som bakas i en otroligt god och krämig sås på hemgjord pesto. Jättegott att servera ihop med pressad potatis!

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 port laxfilé (à 125 g)
  • 3 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar

Röd pesto

  • 1 dl solroskärnor (eller pinjenötter)
  • 200 g soltorkade tomater
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja

Till servering

  • 900 g potatis, att pressa
  • 65 g babyspenat

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna.
  3. Mixa med soltorkad tomat, vitlök och olivolja. Tillsätt riven parmesan och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda peston med grädde.
  5. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.
  6. Häll såsen i en ugnsform, lägg i laxen. Tillaga mitt i ugnen i ca 15 minuter.
  7. Häll av potatisen. Pressa genom en potatispress.
  8. Servera laxen med pressad potatis och spenat.