1 citron, inlagd eller finrivet skal + saft från färsk citron
4 msk flytande honung
0,5 dl za'atar (färdig kryddblandning)
Kålsallad
800 g spetskål (eller vitkål)
2 morötter
0,5 rödlök
1 röd paprika
1 chilifrukt (valfritt)
1 tsk torkad mynta
1,5 tsk dijonsenap
0,75 dl majonnäs
salt
peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt finriven vitlök, hackad citron (ta inte med skalet utan bara fruktköttet, skalet kan du använda till garnering om du vill), honung och zaatar. Rör ihop väl. Pensla marinaden på laxen. Salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Skär kålen i tunna strimlor. Skala, halvera och strimla löken tunt. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Skala och riv morötterna grovt. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Lägg alla grönsaker i en stor skål. Tillsätt mynta, dijonsenap och majonnäs. Blanda runt och smaka av med salt och peppar.