Koka upp vatten och fiskbuljong i en kastrull till såsen. Låt koka 2-3 minuter. Tillsätt grädde och salt, sänk värmen och låt småkoka ca 10 minuter.
Tillsätt finrivet citronskal och färskpressad citronsaft. Låt koka 1 minut. Red ev av såsen med lite majsstärkelse utrörd i kallt vatten om du föredrar en tjockare sås. Smaka av.
Blanda panko, riven ost, dill, citronskal och olja. Salta laxen på båda sidorna och lägg i en ugnssäker form. Klappa in laxfiléernas ovansida med ströbrödsblandningen.
Tillaga i ugnen 12-15 minuter tills fiskens innertemperatur är 45-50 grader.
Finstrimla sockerärtorna och blanda med lite olivolja, hackad dill och salt.
Häll av potatisen och pressa genom en potatispress.
Servera laxen med citronsås, pressad potatis och sockerärtssallad.