Lax med sandefjordsås och citronfänkål

koket.se
Lax med sandefjordsås och citronfänkål
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Lax med sandefjordsås och citronfänkål

14 ingredienser

40 min

Ugnsbakad lax med underbar sås och frisk och krispig sallad. En middag som är lätt att laga där fisken sköter sig själv i ugnen, såsen kokar snabbt ihop med grädde, citron och smör och salladen blir krispig och god med färsk fänkål och citron.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 700 g röding, i portionsbitar (eller laxfilé)
  • 2 tsk olivolja
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl crème fraîche
  • 150 g smör, tärnat
  • 50 g regnbågsrom
  • 1 knippe färsk gräslök, finhackad
  • 1 citron
  • 2 fänkål
  • 0,5 gurka
  • 1 knippe färsk dill, finhackad (spara några vippor till garnering)
  • 900 g delikatesspotatis
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Skiva fänkål så tunt du kan, gärna med mandolin. Riv över zest från citronen och pressa saften över, spara lite saft till såsen. På med finhackad dill och rör om. Låt stå.
  3. Koka potatisen i lättsaltat vatten, håll varmt.
  4. Salta och peppra fisken. Pensla med olivolja och tillaga i ugnen tills fiskens innertemperatur är 48-50 grader, ca 15-18 minuter.
  5. Kärna ur gurkan och skär i små tärningar.
  6. Koka upp grädde i en liten kastrull. Vispa ner crème fraiche och låt få ett uppkok. Ta av från värmen. Vispa ner lite smör i taget, smaka av med citron, salt och peppar. Tillsätt hälften av rommen samt hackad gräslök, rör om och smaka av med lite citron.
  7. Servera den bakade fisken med sandefjordsås, citronfänkål, gurka och potatis.