Lax på frasig smördeg med örtsås

POPULÄRT
koket.se
Lax på frasig smördeg med örtsås
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Lax på frasig smördeg med örtsås

17 ingredienser

30 min

En bjudvänlig och väldigt enkel rätt med frasig smördegstarte toppad med gruyèreost, stekt lax och en kall örtsås.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé, utan skinn (4 bitar)
  • 1 förp smördeg (kyld på rulle)
  • 100 g färskost
  • 2 schalottenlökar
  • 30 g gruyèreost
  • 8 körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Örtsås

  • 3 dl crème fraîche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 msk färsk dill, finhackad
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad
  • 0,5 citron, finrivet skal + lite saft (ekologisk)
  • 2 msk kapris
  • 0,5-1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rulla ut smördegen och skär i fyra lika stora delar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Bred på färskost på plattorna, spara 1 cm kring kanterna. Riv över gruyèreost.
  4. Skala och skär schalottenlöken i fina strimlor. Halvera tomaterna och lägg dem på osten. Salta, peppra och ringla lite olivolja över.
  5. Sätt in i ugnen och låt bakas tills de blir gyllene, ca 10-14 minuter.
  6. Salta laxen och stek dem försiktigt i en stekpanna med rapsolja till en innertemperatur på 50 grader.
  7. Blanda samman ingredienserna till örtsåsen. Ställ svalt.

Servering

  1. Ta ut de gyllene flarnen och lägg på tallrikar. Lägg en laxfilébit på varje flarn och toppa med den goda örtsåsen. Dekorera med dill.