Lax på tre vis på ris

Lax på tre vis på ris
Foto: Simon Bajada
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Lax på tre vis på ris

18 ingredienser

30 min

"Det här är så gott, tack vare de tre laxvarianterna med olika karaktär. Men hittar du din favorit kan du så klart tillreda rätten som lax på enbart ett vis med ris. Räkna med ca 120 gram lax per portion. Och använd den finaste lax du kan hitta till det här, lax av sushikvalitet är att föredra." /Tareq Taylor

Ingredienser

portioner

Tataki

  • 80 g laxfilé, fint tärnad
  • 1 salladslök, finhackad
  • 0,5 tsk wasabi
  • 1,5 tsk japansk soja
  • 0,5 tsk rostade sesamfrön

Sashimi med dipp

  • 80 g laxfilé
  • 1 msk rättika, fint riven
  • 1 krm chilifrukt, fint riven (röd)
  • 3 msk citronsaft, färskpressad
  • 3 msk japansk soja

Eldad vitlökslax med picklad gurka

  • 80 g laxfilé
  • 0,5 klyfta vitlök, finriven
  • 10 cm gurka, urkärnad och skuren i tunna halvmånar
  • ca 0,5 krm salt
  • 2 msk vinäger (t.ex. risvinäger, vitvinsvinäger eller lag från inlagd ingefära)
  • 2 msk strösocker

Servering

  • japanskt ris, nykokt
  • sojabönor, frysta, tinade strimlad salladslök inlagd ingefära

Gör så här

Tataki

  1. Blanda samman alla ingredienser till tatakin.

Sashimi med dipp

  1. Skär laxen till sashimin i tunna och raka skivor.
  2. Krama ur rättikan något och blanda sedan med chili, citronsaft och soja till en dippsås.

Eldad vitlökslax med picklad gurka

  1. Skär laxen till den eldade vitlökslaxen i tunna skivor, men låt skivorna ligga ihop som en hel bit.
  2. Smeta lite
 av vitlöken ovanpå och bränn sedan ytan med en gasbrännare tills det får lite färg.
  3. Dutta på resterande vitlök efteråt.
  4. Blanda gurkan med salt och krama ur i ett durkslag så att en del av vätskan försvinner.
  5. Blanda gurkan med vinäger och socker till en snabbpicklad gurka.

Servering

  1. Lägg upp riset i en skål och toppa med de tre olika laxvarianterna.
  2. Fördela picklad gurka, sojabönor, salladslök och ingefära ovanpå och servera med dippsåsen.