Lax till jul

NYHET
koket.se
Lax till jul
Foto: TV4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Lax till jul

9 ingredienser

20 min + tid i kyl

Här kommer ett gott och smart recept på hur du förbreder och tillagar laxen inför jul redan nu!

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 700 g laxfilé, med skinn men gärna utan ben
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl grovt salt
  • 1 msk vitpepparkorn, krossade
  • 1 apelsin (skal och saft)
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk saffran [1 påse]
  • 2 msk dill, finhackad (till gravning och för garnering)
  • 1 tsk senapsfrö (valfritt)

Gör så här

  1. Skölj och torka laxen noggrant med papper. Skär bort eventuella ben och se till att skinnet är kvar.
  2. Blanda socker, salt och peppar i en skål.
  3. Tillsätt rivet apelsinskal, pressad apelsinsaft, riven ingefära, saffran och 1 msk dill (spara resten till garnering).
  4. För att få ut det bästa av saffranet kan du lösa upp det i en tesked varmt vatten eller sprit (t.ex. vodka eller gin).
  5. Lägg laxen på en skärbräda eller en lång bit plastfolie.
  6. Täck laxen med kryddblandningen och täck den ordentligt med plastfolie.
  7. Låt laxen ligga i kylen i 24-48 timmar. Vänd laxen några gånger under gravningstiden för att säkerställa att den blir jämnt gravad.

Frys in (valfritt)

  1. Om du inte ska servera laxen direkt kan du frysa in den efter gravningen.
  2. Packa in den i plastfolie eller i en fryspåse och märk den med datum.
  3. Förvara i frysen i upp till 3 månader.

Servering

  1. Ta fram laxen i god tid och tina den långsamt i kylskåp om den är fryst.
  2. Skiva laxen tunt.
  3. Garnera den med resterande dill och eventuellt lite apelsinskal eller senapsfrön för extra smak och dekoration.
  4. Dill ger både en klassisk smak och en vacker grön färg och i kombination med saffran får du en spännande och festlig gravad lax som passar perfekt för julbordet!