Laxpuddingpaj med dillkräm

POPULÄRT
koket.se
Laxpuddingpaj med dillkräm
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Laxpuddingpaj med dillkräm

24 ingredienser

Husmansfavoriten laxpudding i pajform - perfekt att göra på överbliven kokt potatis och frysta laxbitar. Servera pajen toppad med färskriven pepparrot och en god dillkräm vid sidan om.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör, kallt
  • 2 msk vatten, kallt
  • 1 tsk salt
  • torkade gula ärtor eller annan baljväxt (till gräddning av pajskalet)

Fyllning

  • ca 500 g laxfilé
  • 300 g potatis
  • 1 purjolök
  • 50 g smör
  • 0,5 knippe dill, grovt skuren
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 tsk pepparrotsvisp
  • ca 4 cm färsk pepparrot
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Dillkräm

  • 2 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 knippe dill, grovt skuret
  • 1 citron, finrivet skal + saft
  • muskot
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Pajdeg

  1. Mixa vetemjöl, grahamsmjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten och salt och mixa vidare till en smidig deg. Ställ i kylen ca 1 timmen.
  2. Kavla ut degen och klä en springform med den. Frys den i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Nagga botten med en gaffel. Lägg på ett bakplåtspapper och fyll på med ett lager torkade ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig under gräddningen och att kanterna inte faller ner.
  5. Förgrädda pajdegen i ca 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna. Ta bort papper och ärtor, ärtorna går fint att använda igen.

Fyllning

  1. Koka potatisen mjuk. Häll av och låt svalna. Skala och skär i mindre bitar.
  2. Skär laxen i 1-2 cm stora tärningar. Salta dem och låt stå och rimma ca 15 minuter
  3. Ansa och strimla purjolöken. Fräs purjolöken mjuk i smöret i en kastrull. Krydda med salt, peppar och riven muskot. Lägg i ett durkslag så att överflödig vätska rinner av. Låt svalna något.
  4. Vispa ihop ägg, grädde, citronskal, pepparrotsvisp, hackad dill och salt.
  5. Lägg ut laxtärningar, potatis och purjolök i det förgräddade pajskalet.
  6. Häll äggstanningen över den fyllda pajen.
  7. Grädda i ugnen ca 40 minuter.

Dillkräm

  1. Blanda crème fraiche, majonnäs, dill, finrivet citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  2. Ta ut pajen och låt svalna.
  3. Toppa pajen med riven pepparrot och bjud med dillkrämen.