Husmansfavoriten laxpudding i pajform - perfekt att göra på överbliven kokt potatis och frysta laxbitar. Servera pajen toppad med färskriven pepparrot och en god dillkräm vid sidan om.
torkade gula ärtor eller annan baljväxt (till gräddning av pajskalet)
Fyllning
ca 500 g laxfilé
300 g potatis
1 purjolök
50 g smör
0,5 knippe dill, grovt skuren
1 citron, finrivet skal
2 tsk pepparrotsvisp
ca 4 cm färsk pepparrot
3 ägg
2 dl vispgrädde
salt
svartpeppar, nymalen
Dillkräm
2 dl majonnäs
2 dl crème fraîche
0,5 knippe dill, grovt skuret
1 citron, finrivet skal + saft
muskot
salt
svartpeppar, nymalen
Gör så här
Pajdeg
Mixa vetemjöl, grahamsmjöl och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten och salt och mixa vidare till en smidig deg. Ställ i kylen ca 1 timmen.
Kavla ut degen och klä en springform med den. Frys den i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Nagga botten med en gaffel. Lägg på ett bakplåtspapper och fyll på med ett lager torkade ärtor. Detta gör att pajdegen inte reser sig under gräddningen och att kanterna inte faller ner.
Förgrädda pajdegen i ca 10 minuter.
Ta ut och låt svalna. Ta bort papper och ärtor, ärtorna går fint att använda igen.
Fyllning
Koka potatisen mjuk. Häll av och låt svalna. Skala och skär i mindre bitar.
Skär laxen i 1-2 cm stora tärningar. Salta dem och låt stå och rimma ca 15 minuter
Ansa och strimla purjolöken. Fräs purjolöken mjuk i smöret i en kastrull. Krydda med salt, peppar och riven muskot. Lägg i ett durkslag så att överflödig vätska rinner av. Låt svalna något.
Vispa ihop ägg, grädde, citronskal, pepparrotsvisp, hackad dill och salt.
Lägg ut laxtärningar, potatis och purjolök i det förgräddade pajskalet.
Häll äggstanningen över den fyllda pajen.
Grädda i ugnen ca 40 minuter.
Dillkräm
Blanda crème fraiche, majonnäs, dill, finrivet citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut pajen och låt svalna.
Toppa pajen med riven pepparrot och bjud med dillkrämen.