Laxsida med krämigt basilikatäcke och potatisstomp

POPULÄRT
koket.se
Laxsida med krämigt basilikatäcke och potatisstomp
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Laxsida med krämigt basilikatäcke och potatisstomp

15 ingredienser

35 min

Laga och bjud på succémiddag med hel laxsida som får ett täcke av basilika, crème fraiche, vitlök och parmesan. Medan laxen sköter sig själv i ugnen stompas kokt potatis ihop med salladslök, citron och olivolja.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 700 g laxfilé
  • 3 dl crème fraîche
  • 2 krukor färsk basilika, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 2-3 dl parmesanost, finriven
  • 900 g fast potatis, skalade
  • 4 salladslökar, skivad
  • 4 msk olivolja
  • 1 citron, saften
  • 400 g körsbärstomater, halverade
  • 65 g rucolasallad
  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda crème fraiche med basilika, vitlök, finrivet citronskal (spara citronen till stompet) och parmesan. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg laxen i en ugnsform och bred på röran. Ställ in i ugnen och tillaga ca 15-17 minuter.
  4. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och stompa potatisen med potatisstomp.
  5. Lägg i salladslök och ringla på olivoljan samt pressa på citronsaft. Rör om och smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg halverade körsbärstomater och rucola i en salladsskål. Ringla över olivolja och balsamvinäger, salta och peppra och rör om.
  7. Servera den krämiga laxen med den friska potatisstompen och tomat- och rucolasallad.