Expresslax på grönsaksbädd

Expresslax på grönsaksbädd
Foto: Jenny Grimsgård
Anna Hallén
Anna Hallén

Expresslax på grönsaksbädd

Av: Anna Hallén

Från: LCHF för kvinnor

15 ingredienser

30 min

Snabblagad lax i ugn som serveras med räksås. Receptet är hämtat ur boken LCHF för kvinnor.

När jag sitter här och väljer ut mina favoriter ser jag att det lyser igenom att jag är en vän av snabbmat. Det ska gå snabbt, vara lättlagat och smaka bra. Expresslaxen passar in under alla dessa önskemål. /Anna Hallén

Se fler recept ur boken

LCHF för kvinnor

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé utan skinn
  • 200 g skalade räkor
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl dill, hackad
  • salt (efter smak)
  • 1 zucchini
  • 1 silverlök
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 8 plommontomater (eller cocktailtomater)
  • 1 msk paprikapulver
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • smör, att steka i samt till ugnsformen

Gör så här

  1. Ta fram och tina laxen om den har varit fryst.
  2. Blanda räkor, crème fraîche, vispgrädde och dill i en skål.
  3. Salta efter smak.
  4. Om du vill ha en krämigare sås kan du först vispa grädden.
  5. Ställ åt sidan.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skala och tärna zucchinin och löken.
  8. Ta bort kärnhuset och strimla paprikan.
  9. Stek alla grönsakerna utom tomaterna i smör.
  10. Krydda efter smak.
  11. Lägg i tomaterna vid slutet, rör om och ta stekpannan från värmen.
  12. Smöra en ugnsfast form och lägg grönsakerna i botten.
  13. Skär laxen i mindre bitar och lägg på grönsaksbädden.
  14. Ugnsbaka mitt i ugnen i 20–30 minuter.
  15. Servera laxen med den goda räksåsen.