Moussaka

Moussaka
Foto: Pepe Nilsson

Moussaka

Av: Sten Sture Skaldeman

Från: LCHF-kokboken

21 ingredienser

Moussaka består av auberginer, köttfärssås och ostsås som gratinerats i ugn. Låt oss kalla det för en grekisk lasagne. Den är dock betydligt nyttigare och kolhydratsnålare än sin italienske släkting. Recept ur boken LCHF-kokboken.

Varje portion ger ca 750 kcal och 8–9 g kolhydrater. Fettkvoten är 1,3.

Läs mer om boken

LCHF-kokboken

Ingredienser

  • 2 aubergines, skivade
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja

Till köttfärssåsen

  • 500-600 g nötfärs (eller lammfärs)
  • 1 msk smör (och/eller olivolja)
  • 2 gula lökar, hackade
  • 1-3 klyftor vitlök (efter smak)
  • 0,5 tsk sambal oelek (eller annan chilifrukt)
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1-2 tsk paprikapulver
  • buljongpulver (eller fond till lagom sälta, i nödfall salt)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1-2 dl vatten

Till ostsåsen

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ost, fullfet, riven
  • 0,5 dl parmesanost
  • salt
  • vitpeppar
  • muskot
  • 3 äggulor

Gör så här

  1. Skiva auberginerna och stek dem i olja/smör.
  2. Salta och peppra. Lägg åt sidan.
  3. Fräs köttfärsen, tillsätt de andra ingredienserna och låt såsen puttra tills den tjocknar.
  4. Koka upp grädden till ostsåsen, dra kastrullen åt sidan och rör ner ost och kryddor.
  5. Låt såsen svalna en smula och blanda ner äggulorna.
  6. Varva auberginskivor och köttfärssås i en ugnssäker form och häll oströran över.
  7. Så här långt kan rätten förberedas.
  8. Gratinera vid 175 grader i 20–30 minuter.
  9. Servera med tzatziki.