Boston cream pie - vaniljfylld kaka

Boston cream pie
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Boston cream pie - vaniljfylld kaka

13 ingredienser

2 h

Boston cream pie är en amerikansk tårta som vanligtvis garneras med mörk chokladglasyr. Jag gjorde en variant med vit choklad istället. Kakan är tung och mäktig och passar utmärkt efter en lättare måltid eller till fikat. Fyll kakan och lägg på glasyren precis innan servering.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Sockerkaka

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

vaniljkräm

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång, urskrapad (alt. 0.5 tsk bourbon vanilla-pulver)
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor

Vit chokladglasyr

  • 250 g vit blockchoklad, hackad
  • 0,75 dl vispgrädde

Gör så här

Sockerkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en med löstagbar kant, cirka 25 centimeter i diameter.
  3. Vispa smör och socker poröst.
  4. Häll i mjölken, lite i taget medan du vispar.
  5. Knäck i äggen, ett i taget och blanda väl.
  6. Rör samman alla torra ingredienser och blanda i dem till en slät smet.
  7. Häll den i formen och grädda ett steg från nedersta falsen i en och en halv timme tills en provsticka är torr när du sticker i kakan. Lägg på folie om den blir för mörk.
  8. Låt kakan svalna helt.

Vaniljkräm

  1. Gör vaniljkräm genom att koka upp grädde med vanilj och socker. Om du använder vaniljstång kan du låta den delade stången koka med. Dra åt sidan och låt svalna cirka 10 minuter.
  2. Ta upp eventuell vaniljstång och släng den.
  3. Sätt kastrullen på värmen igen och vispa i äggulorna.
  4. Vispa kontinuerligt tills krämen tjocknar på medelvärme. Den får inte koka då koagulerar äggen!
  5. Låt svalna i kallvattenbad.

Vit chokladglasyr

  1. Gör glasyren genom att hetta upp grädden och smälta chokladen däri på svag värme under omrörning till en slät glasyr.
  2. Dela kakan i två delar och fördela vaniljkrämen på bottendelen. Lägg försiktigt på den resterande delen och bred över glasyren. Servera genast.