Varmrökt lax med pepparrotsdressing

Varmrökt lax med pepparrotsdressing
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Varmrökt lax med pepparrotsdressing

12 ingredienser

15 min

En räddare i sommar är den rökta fisken som bara behöver serveras som den är med en god sås och dillkokt färskpotatis.

Ingredienser

portioner

lax

  • 1 kg varmrökt lax
  • 1-2 salladshuvuden (t ex sweet gemsallat, eller romansallat)
  • 0,5 dl cocktailkapris
  • 1 citron
  • olivolja
  • flingsalt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald, (efter smak)

Pepparrotsdressing

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl gräddfil
  • 3-4 msk färsk pepparrot, riven
  • 1-2 msk honung, flytande
  • salt

Gör så här

  1. Fördela sallatsbladen på ett stort fat.
  2. Stänk på lite olivolja och smula över lite salt.
  3. Dela laxen och rensa bort skinn och ben.
  4. Fördela köttet på fatet och garnera med kapris.
  5. Salta och peppra lätt.
  6. Dela citronen och lägg den bredvid.
  7. Rör samman crème fraiche, gräddil och pepparrot efter smak.
  8. Söta med honung och en nypa salt.
  9. Servera till fisken.