Powerkyckling med apelsin och granatäpple

Powerkyckling med apelsin och granatäpple
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Powerkyckling med apelsin och granatäpple

20 ingredienser

35 min

En härlig och lättlagad kyckling i ugn med en dressing på apelsin, vitlök och granatäpple. I vintertider behöver vi massor med färgstark mat med antioxidanter som kan försvara oss från diverse åkommor som härjar! 

Bjud dressingen till så var och en kan hälla på kycklingen och matvetesalladen.

Serveringförslag
Kokt matvete blandat med fetaost, rucola och rostadecashewnötter.

Ingredienser

portioner
  • 8 kycklingklubbor (alt 12 kycklinglår)
  • 1 apelsin (ekologisk)
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 1 dl kalamataoliver
  • olivolja

Apelsinsalt

  • 2 dl flingsalt
  • 1 apelsin (ekologisk bra när man använder skal)
  • 0,5 kruka rosmarin
  • 2 msk rosépeppar

Powerdressing

  • 1 apelsin (ekologisk)
  • 1 granatäpple
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk honung, flytande
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Matvetesallad

  • kokt matvete
  • rucolasallad
  • fetaost
  • cashewnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja med apelsinsaltet och dressingen!
  3. Tvätta apelsinen och riv skalet fint.
  4. Hacka rosmarinen och smula rosépepparn lite lätt. Blanda allt med saltet. (Låt det salt du sedan inte använder direkt torka ett dygn på en bricka. Rör då och då och förvara sedan i en fin glasburk.)
  5. Rulla apelsinen och granatäpplet mot ett hårt underlag så saft och kärnor släpper lättare.
  6. Skär apelsinen mitt itu och pressa ur saften med en citruspress.
  7. Dela granatäpplet, pilla ur granatkärnorna med en gaffel och spar dem.
  8. Blanda apelsinsaft med vitlök och honung. Häll i lika mycket olivolja som juice. Smaka av med salt och peppar.
  9. Gnid in kycklingen med ca 2 matskedar av apelsinsaltet och se till att det kommer lite under skinnet också. Lägg kycklingdelarna på en plåt eller i en stor form.
  10. Tvätta och skär apelsin i klyftor och placera mellan kycklingdelarna tillsammans med lite rosmarinkvistar och oliver.
  11. Peppra och droppa över lite olivolja. Stek i ugnen ca 20 minuter tills klar vätska sipprar ut när du skär i tjockaste delen av kycklingen.
  12. Häll över lite av dressingen och strö på granatäpplekärnor, låt det gå klart i ugnen en minut till så allt blir varmt. Servera kycklingen med dess goda sky direkt från formen.