Varm chokladmousse

Varm chokladmousse
Foto: Sven Svensson
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Varm chokladmousse

10 ingredienser

Varm chokladmousse med kardemumma-crème fraiche. Receptet är hämtat ur boken Matglädje hela livet.

Se fler recept ur

Matglädje hela livet

Ingredienser

portioner
  • 100 g mörk choklad (minst 60 % kakao)
  • 100 g osaltat smör
  • 0,33 dl cointreau
  • 4 äggulor
  • 130 g strösocker
  • 4 äggvitor
  • 0,5 krm salt
  • 1,75 dl crème fraîche
  • 0,33 tsk malen kardemumma
  • ev florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält chokladen och smöret tillsammans med Cointreau i ett vattenbad.
  3. Ställ blandningen åt sidan men låt vattenbadet vara kvar.
  4. Vispa äggulor och socker i vattenbad tills sockret smält.
  5. Se upp så att smeten inte blir för varm, då stelnar den.
  6. Ta från värmen.
  7. Vispa äggvitor och salt till ett hårt skum.
  8. Rör ner äggule- och sockersmeten i chokladen.
  9. Vänd försiktigt ner vitorna med stora tag.
  10. Det gör inget om smeten är lite strimmig.
  11. Fördela krämen i ugnssäkra portionsformar eller kaffekoppar.
  12. Grädda moussen i ugn cirka 7 minuter.
  13. Blanda crème fraiche och kardemumma medan moussen gräddas.
  14. Pudra ev. moussen med florsocker.
  15. Servera mousse och kardemumma-crème fraiche genast.