Gorgonzolaspäckad filé

Gorgonzolaspäckad filé
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Gorgonzolaspäckad filé

Av: Leif Mannerström

Från: Mannerströms viltkokbok

11 ingredienser

30 m

Här talar vi nostalgi och riktigt käk. På restaurang Johanna lagade vi den här med oxfilé, och folk var som galna och bara beställde och beställde, till slut fick vi ta bort den från menyn. Vi ville ju servera annat gott också!

Fond
Har du ingen hemkokt fond kan du använda dig av en färdig. 1,5 matsked motsvarar ungefär 5 deciliter fond. För exakta mått, läs på din förpackning.

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé, tournedos (eller älgtournedos 4 bitar)
  • 200 g gorgonzolaost (mogen, gärna Colombo)
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • 4 cl gin
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 6 cl rött vin
  • 4 dl viltfond, gärna hemkokt (ej koncentrerad)
  • 2 dl vispgrädde
  • potatis, friterad (eller bakad)

Gör så här

  1. Skär upp en ficka i sidan på varje köttbit. Tryck in ca 0,5 msk gorgonzola i varje bit. Salta och peppra.
  2. Bryn köttet hastigt i smör i en stekpanna.
  3. Stäng av köksfläkten och häll på gin, låt flambera hastigt. Ta upp köttbitarna, tillsätt lite smör i pannan och fräs löken lätt.
  4. Smula ner resten av osten och häll på vin, viltfond och grädde.
  5. Låt såsen koka ihop tills ca 5 dl återstår. Lägg tillbaka köttet i pannan och låt puttra under lock några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera med friterad eller bakad potatis.