Hjortfilésauté med enbärssås

Hjortfilésauté med enbärssås
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Hjortfilésauté med enbärssås

Av: Leif Mannerström

Från: Mannerströms viltkokbok

14 ingredienser

Här går det bra med vilken filé som helst, även vildsvin. Servera gärna köttet lite rosa, det är saftigare då. Om rätten lagas med vildsvin, tänk på att köttets innertemperatur bör vara 70 grader.

Ingredienser

portioner
  • 600 g hjortinnerfilé, skuren i ca 1 cm tjocka skivor
  • 100 g haricots verts, skurna i stavar
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Enbärssås

  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • 200 g champinjoner, skivade
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl viltfond
  • 1 tsk enbär, krossade
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • vildris (eller nykokt potatis)

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet.
  2. Bryn det i smör i en stekpanna så att det får fin färg.
  3. Ta upp köttet och håll det varmt.
  4. Koka haricots verts lätt i saltat vatten.
  5. Fräs löken och svampen tills det har fått fin färg. Häll på grädde och fond.
  6. Låt puttra ihop 2–3 minuter, smaka av med krossade enbär, salt och peppar.
  7. Lägg köttet i såsen och tillsätt haricots verts. Låt sautén få ett uppkok.
  8. Servera med vildris eller nykokt potatis.