Porterstek med rostade palsternackor

Porterstek med rostade palsternackor
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Porterstek med rostade palsternackor

Av: Leif Mannerström

Från: Mannerströms viltkokbok

20 ingredienser

Det här receptet lagas på innanlår. Det är en traditionell och trevlig söndagsmiddag, eller vad mig anbelangar – gärna hela veckan lång. Här handlar det om den mörka portern som passar så bra till steken, och det är mycket grönt och rotsaker till. Smakerna balanserar varandra, ölets kärvhet mot rotfrukternas sötma.

Ingredienser

portioner
  • 800 g hjortinnanlår
  • färska örter (t ex timjan, rosmarin, lagerblad och bladpersilja)
  • steksnöre
  • smör, till stekning
  • 1 gul lök, skalad och klyftad
  • 1 morot, skalad och skivad
  • 10 enbär
  • 8 svartpepparkorn
  • 66 cl porter (öl)
  • 1 l viltfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • salt
  • peppar
  • ev majsstärkelse

Rostade palsternackor

  • 400 g palsternacka, skalade och klyftade
  • 3 msk matolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • potatispuré
  • svartvinbärsgelé

Gör så här

  1. Fördela de färska örterna på steken och bind upp den med steksnöre.
  2. Bryn steken runt om i smör i en gryta. Salta och peppra.
  3. Tillsätt lök och morot, bryn tills allt har fått fin färg. Tillsätt kryddor, porter och viltfond.
  4. Stick in en stektermometer i köttets tjockaste del. Bräsera på svag värme under lock, ca 2 timmar, tills steken har en innertemperatur på ca 65 grader.
  5. Lyft upp steken och låt vila i folie. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Koka ihop vätskan i grytan tills ca 4 dl återstår. Tillsätt grädden och låt koka ihop ytterligare så att det blir ca 4 dl sås. Vispa ner svartvinbärsgelén och smaka av.
  7. Blanda under tiden palsternackorna med oljan i en ugnssäker form.
  8. Salta och peppra. Rosta dem mitt i ugnen tills de har fått fin färg och är mjuka.