Leifs goda glöggsill

Glöggsill
Foto: Tomas Yeh
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Leifs goda glöggsill

14 ingredienser

Glöggsill gör du ett par dagar innan den ska ätas så den får gotta till sig ordentligt. /Leif Mannerström

Inläggning av sill
Det gör inget om man ändrar i recepten när det gäller smaksättningen. Det beror ju också på hur fet sillen är. När jag lägger in sill till julbordet lägger jag gärna till lite jul - kryddor för att jag tycker det är gott. Och kanske mer socker ibland. Julsillen, ja det är viktigt på julbordet.

Ingredienser

portioner
  • 4-5 inläggningssillfiléer

Inläggningslag

  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl glögg
  • 1 msk russin
  • 1 kanelstång
  • 4 svartpepparkorn, grovkrossade
  • 4 hela nejlikor

Till garnering:

  • 1 msk mandelsplitter
  • 1 apelsin, strimlat skal
  • 1 msk russin
  • 1 kanelstång
  • hel nejlika

Gör så här

Dag 1

  1. Rör ihop ingredienserna till lagen i en bunke.
  2. Rör ordentligt tills sockret löst sig.
  3. Lägg i sillfiléerna och låt stå i kyl i 2 dygn.

Dag 3

  1. Ta upp sillfiléerna ur lagen och skär dem i fina sneda bitar.
  2. Lägg upp dem på till exempel ett glasfat så att filéerna ser hela ut.
  3. Sila lagen och häll den över sillfiléerna.

Jens Dolks dryckestips
Landsort Lager, Nynäshamns Ångbryggeri
Snälleröds Ekologiska Snapsar