Leif Mannerströms senapsill

Leif Mannerströms senapsill
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Leif Mannerströms senapsill

6 ingredienser

8h 30 min

Lägg in din egen senapssill! Här är ett klassiskt recept på sill som passar både till jul, påsk och midsommar.

Ingredienser

portioner
  • 500 g strömmingsfilé
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 5 dl vatten
  • 0,5 msk salt
  • 1 sats hovmästarsås
  • 1 dl filmjölk

Gör så här

  1. Flå filéerna om de har skinn. Rör ihop ättikssprit, vatten och salt i en skål eller bunke och vänd ner strömmingen. Ställ kallt under natten, dock högst i 12 timmar. Rör gärna någon gång under tiden så att lagen verkligen kommer åt hela fisken.
  2. När strömmingarna är redo att tas upp, gör i ordning en sats hovmästarsås och blanda i filmjölken. Låt filéerna rinna av i en sil och vänd försiktigt ner dem i såsen.
  3. Ställ kallt minst ett dygn innan fisken serveras.