Galette à la Leila Lindholm

koket.se
Galette à la Leila Lindholm
Foto: Tv4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Galette à la Leila Lindholm

18 ingredienser

Leilas lantliga fruktpaj med mandelkräm och hallon, persikor, björnbär, nektariner och annat gott.

Om man vill kan man förbereda den här rustika pajen fram till steg 10 och förvara den i ett par timmar i kylen för att sedan ta ut den och grädda lagom till dess att gästerna kommit. Praktiskt om man vill förbereda sin dessert innan middagen så får man tid att vara med sina gäster istället. /Leila Lindholm

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

pajdeg

  • 100 g smör, kallt
  • 1,25 dl strösocker
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 0,5 krm bakpulver
  • 1 ägg (ekologiskt)

Mandelkräm

  • 250 g mandelmassa, riven
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk ev rom

Fyllning

  • 8 aprikoser, färska
  • 2 persikor
  • 1 dl bigarråer
  • 1 dl färska hallon
  • 1 dl björnbär, färska
  • 50 g sötmandel, hyvlad

Pensling

  • 1 ägg
  • 2 msk rörsocker

Gör så här

Pajdeg

  1. Nyp samman smör, vetemjöl, bakpulver och strösocker.
  2. Tillsätt ägget så att degen precis går ihop.
  3. Platta till degen lite och plasta degen, låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper.
  6. Vik upp/in kanten på degen med cirka 2 cm.

Mandelkräm

  1. Riv mandelmassan och smält smöret.
  2. Rör samman med ägg, vetemjöl och rom tills krämen blivit helt slät.
  3. Bred krämen över pajdegen.
  4. Pensla kanten på degen och strö över råsocker.

Fyllning

  1. Dela, kärna ur och klyfta frukten och fördela dem över pajen.
  2. Kärna ur bigaråerna och strö dem och de färska bären över pajen.
  3. Strö över hyvlad mandel.
  4. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 50 minuter.