Leilas tarte au citron

koket.se
Leilas tarte au citron
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas tarte au citron

15 ingredienser

Leilas tarte au citron, citron- och marängpaj i miniformat. Receptet ger 5 små pajer toppade med fluffig maräng.

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 0,5 msk vatten, kallt (om det behövs)

Citronkräm

  • 2-3 citroner [1,5 dl pressad saft]
  • 0,75 dl strösocker
  • 200 g smör
  • 6 ägg (ekologiska)
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 gelatinblad

Italiensk maräng

  • 3 äggvitor
  • 0,5 krm salt
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

Pajdeg

  1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop.
  3. Tillsätt vatten om degen känns torr. Knåda inte degen (man ska arbeta den så lite som möjligt).
  4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  6. Kavla ut mördegen på ett mjölat bakbord och klä tartletteformar, (ca 10 cm i diameter).
  7. Klä in hela skalen med aluminiumfolie och grädda i cirka 10 minuter så att pajskalet sätter sig.
  8. Ta sedan bort folien och grädda dem i ytterligare cirka 10-15 minuter tills de är gyllene.
  9. Låt dem svalna helt innan de fylls med citronkräm (se recept nedan).

Citronkräm

  1. Blanda rivet citronskal, citronsaft och smör med den första mängden strösocker i en kastrull, låt koka upp.
  2. Rör samman ägg och den andra mängden strösocker.
  3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
  4. Häll den varma vätskan över äggen, häll tillbaka blandningen i kastrullen och låt koka upp under vispning.
  5. Sila citronkrämen genom en finmaskig sil (ner i en bunke).
  6. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem i krämen tills de smält.
  7. Häll över citronkrämen i en ren skål och låt den svalna och stelna till lite i kylen.

Italiensk maräng

  1. Vispa äggvita och salt till ett skum och under tiden: koka en sockerlag av socker och vatten till 121 grader i en liten kastrull (lägg en elektronisk stektermometer i för att kontrollera temperaturen).
  2. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna i en fin stråle under vispning på medelhastighet.
  3. Fortsätt vispa marängen på medelhastighet till den svalnat .

Montering av pajen

  1. Spritsa (eller bred ut) den kalla citronkrämen i pajskalen.
  2. Spitsa maräng över citronkrämen och bränn den med en gasolbrännare.
  3. Garnera gärna din citron- och marängpaj med färska bär (jag valde röda vinbär men det går givetvis bra utan också).