Tarteletter fyllda med vaniljkräm och bär

koket.se
Tarteletter fyllda med vaniljkräm och bär
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Tarteletter fyllda med vaniljkräm och bär

11 ingredienser

Leilas tarteletter, småpajer av mördeg fylld med vaniljkräm och färska bär som jordgubbar och hallon.

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Mördegspajer

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 ägg (ekologiska)

vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 6 äggulor (ekologiska)
  • 0,75 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt
  • färska bär, till garnering

Gör så här

Mördeg

  1. Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  2. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop.
  3. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.
  4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  6. Kavla ut mördegen på ett mjölat bakbord och klä tartelettformar med löstagbar botten och räfflad kant. Nagga botten med en gaffel.
  7. Klä in hela skalen med aluminiumfolie och grädda i cirka 10 minuter så att pajskalet sätter sig.
  8. Ta sedan bort foliet och grädda dem i ytterligare cirka 7 minuter tills de är gyllene.
  9. Låt dem svalna helt innan de fylls med vaniljkräm.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölken med frön från en delad och urskrapad vaniljstång.
  2. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt.
  3. Slå över den heta mjölken under vispning för hand.
  4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en skål när blandningen tjocknat riktigt ordentligt.
  5. Plocka ur vaniljstången.
  6. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät. Låt den svalna.
  7. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med rundtyll. Fyll tartelletterna med kräm och färska bär.