Äppeltantens smuldegspajer

Äppeltantens smuldegspajer
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Äppeltantens smuldegspajer

37 ingredienser

35 min

Smulpaj är fantastiskt gott och fantastiskt enkelt. Välj din favoritfyllning!

Ingredienser

portioner paj

Äppeltantens smuldeg (grundrecept):

  • 1,5 dl rörsocker
  • 1,5 dl riven kokos
  • 1,5 dl havregryn
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 200 g smör, kallt

Jordgubbar, rabarber och syltad ingefära

  • 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
  • 3 rabarber
  • 6 dl jordgubbar
  • 4 knölar syltad ingefära
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse
  • smör, till formarna

Päron och björnbär

  • 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
  • 6 päron mjuka
  • 6 dl björnbär
  • 2 msk smör
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 msk kardemummakärnor
  • 1 msk balsamvinäger
  • smör, till formarna

Trädgårdsbär

  • 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
  • 12 dl färska bär (t ex smultron, hallon och röda vinbär)
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk majsstärkelse
  • smör, till formarna

Blåbärs- och citronpaj

  • 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
  • 1,5 dl blåbär
  • 2 citroner, rivet skal
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk majsstärkelse

Äppel- och persikopaj

  • 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
  • 4 äpplen
  • 4 persikor (eller nektariner)
  • 2 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel
  • smör, till formarna

Gör så här

Äppeltantens smuldeg (grundrecept)

  1. Nyp ihop råsocker, kokosflingor, havregryn, vetemjöl och smör tills det blir en smulig deg.
  2. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  3. Förbered valfri fyllning (se varianter nedan).
  4. Lägg frukt- eller bärblandningen i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.
  5. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.

Paj med jordgubbar, rabarber och syltad ingefära

  1. Skala rabarbern och skär den i bitar. Halvera jordgubbarna. Hacka ingefäran och blanda den med rabarber, jordgubbar, strösocker och majsstärkelse.

Smulpaj med päron och björnbär

  1. Skär päronen i klyftor, stek dem i smör och 1 msk av strösockret.
  2. Blanda med björnbär, 3 msk strösocker, nymalen kardemumma (malen i mortel) och balsamvinäger.

Trädgårdsbär

  1. Blanda bär, strösocker och majsstärkelse i en skål.

Blåbärs- och citronpaj

  1. Blanda bär, strösocker och majsstärkelse i en skål.

Äppel- och persikopaj

  1. Skär frukten i klyftor och stek i smör och strösocker.