Citronpaj med hallonmaräng

koket.se
Citronpaj med hallonmaräng
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Citronpaj med hallonmaräng

17 ingredienser

Min variant på klassik citronpaj toppar jag med hallonmaräng. Det syrliga från citronen gifter sig perfekt med den söta marängen. /Leila

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Mördeg

  • 300 g smör, kallt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 2 ägg (ekologiska)
  • 1 msk vatten, kallt (om det behövs)

Lemoncurd

  • 9 citroner
  • 4,5 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 7 msk majsstärkelse
  • 6 ägg (ekologiska)
  • 6 äggulor (ekologiska)
  • ägg, till pensling
  • färska hallon, till garnering

Hallonmaräng

  • 3 äggvitor (ekologiska)
  • 0,5 citron, saften
  • 3,25 dl strösocker
  • 200 g färska hallon

Gör så här

  1. Mördeg
  2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
  3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.
  4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Lemoncurd

  1. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.
  2. Sila vätskan och släng skalet.
  3. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.
  4. Vispa samman ägg och gulor.
  5. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.
  6. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.

Hallonmaräng och montering

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.
  3. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.
  4. Fyll pajskalet med lemon curd.
  5. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).
  6. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.
  7. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.
  8. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.
  9. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.