Leilas franska macarons

Leilas franska macarons
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas franska macarons

23 ingredienser

1,5 h

Leilas macarons i olika smaker - lakritsmacarons, hallonmacarons, pistaschmacarons och choklad- och hasselnöt. Fyll kakorna med smörkräm.

Receptet ger 25 macarons (50 mandelkakor som sätts ihop två och två).
Det kan vara lite trixigt att få till macarons. Enklast är att grädda dem på en värmetålig silikonmatta som används istället för bakplåtspapper. Om man vill ha färgglada macarons bör man färgsätta med rikligt med färg, välj gärna färg i pasta- eller gelform. Olika smakessenser och smaksättning som exempelvis lakritsgranulat hittar man i specialbutiker och på nätet.

Ingredienser

portioner stycken

Grundrecept macarons

  • 4 äggvitor (ekologiska)
  • 0,5 dl strösocker
  • 150 g sötmandel, skållad och malen
  • 4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm

  • 100 g smör, mjukt
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula (ekologisk)
  • hushållsfärg, några droppar av valfri färg ((eller pastafärg))

Hallonmacarons

  • röd pastafärg
  • 2 msk hallonsylt

Choklad- och hasselnötsmacarons

  • 125 g hasselnötter (i stället för mandel)
  • 2 tsk kakao
  • 2 msk nutella
  • 1 msk kakao

Pistagemacarons

  • 150 g pistagenötter
  • pistage-essense (efter smak)
  • grön pastafärg

Lakritsmacarons

  • svart pastafärg
  • 1 tsk lakritsgranulat (efter smak)
  • 2 tsk sambuca (efter smak)

Violmacarons

  • lila pastafärg
  • violessens (efter smak)

Gör så här

Macarons

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
  3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
  4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
  5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.
  6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
  7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.
  8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

Smörkräm

  1. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Vispa ner äggulan.
  3. Färga med hushållsfärg/pastafärg och smaksätt med valfri smak/essens.
  4. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
  5. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.

Rosa - hallonmacarons

  1. Färga macaronsmeten med röd pastafärg.
  2. Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.

Bruna - choklad- och hasselnötsmacarons

  1. Gör macaronsmeten på 125 g hasselnötter istället för 150 g sötmandel och smaksätt den med 2 tsk kakao.
  2. Smaksätt smörkrämen med 2 matskedar nutella och 1 matsked kakao.

Gröna - pistagemacarons

  1. Gör macaronsmeten på 150 g pistagemandel istället för sötmandel.
  2. Smaksätt smörkrämen med pistage-essens och färga den med grön pastafärg.

Svarta - lakritsmacarons

  1. Färga macaronsmeten med svart pastafärg.
  2. Smaksätt krämen med 1 tesked lakritsgranulat (finns i specialbutiker och på nätet) och 2 teskedar Sambuca.

Violetta - violmacarons

  1. Färga macaronsmeten med lila pastafärg.
  2. Smaksätt krämen med violessens (finns i specialbutiker och på nätet).

Matsortera dina äggskal till återvinning och njut av dina macarons!