Leilas underbara vaniljbullar

Leilas underbara vaniljbullar
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas underbara vaniljbullar

14 ingredienser

2h 40 min

Solbullar, seglarbullar och vaniljbullar är alla egentligen varianter av sockerbullar. Här är Leilas recept.

Ingredienser

portioner14 - 16 stycken
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, mjukt
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 1,2 l vetemjöl special

vaniljkräm

  • 5 dl standardmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 äggulor (ekologiska)
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Gör så här

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

Bullar

  1. Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft (höj temperaturen med 20-25 grader om du inte har varmluftsugn).
  3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.
  5. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.