Saftigt morots- och valnötsbröd

Saftigt morots- och valnötsbröd
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Saftigt morots- och valnötsbröd

12 ingredienser

1h 45 min

Morötter gör brödet extra saftigt och valnötterna får dig att drömma om Provence!

När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

-Receptet är beräknat till 1 stort brytbröd.

Ingredienser

  • 50 g jäst [1 förp]
  • 2,5 dl standardmjölk
  • 2,5 dl färskpressad morotsjuice
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 75 g smör, mjukt
  • 3 tsk salt
  • 2 tsk malen nejlika
  • 2 tsk malen ingefära
  • 500 g morot
  • 1,6 l vetemjöl special
  • 100 g valnötter
  • blå vallmofrö, pumpakärnor och flingsalt till gräddning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
  2. Smula sönder jästen i en torr och ren bunke.
  3. Värm mjölk och juice till max 37 grader.
  4. Smula jästen i en bunke, tillsätt degvätska, sirap, smör, salt och kryddor.
  5. Riv morötterna fint och blanda med vätskan.
  6. Tillsätt de grovt hackace valnötterna och sedan 10 dl av mjölet. Fortsätt med resten lite i taget allteftersom degen går ihop.
  7. Låt jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i tre bitar.
  9. Runddriv en av dem och lägg den mitten av en plåt med bakplåtspapper.
  10. Dela upp den resterande degen i 14 bitar och forma till runda bullar.
  11. Lägg bullarna i en krans runt det stora brödet. Avståndet mellan kransen och mittenbrödet ska vara cirka 1 centimeter.
  12. Jäs under bakduk i ytterligare 30 minuter.
  13. Strö över frön och flingsalt. Baka brödet långt ned i ugnen, cirka 30 minuter tills det fått ordentligt med färg. Låt svalna på brödgaller.