Somrig bärbakelse med hasselnötsbotten

Somrig bärbakelse med hasselnötsbotten
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Somrig bärbakelse med hasselnötsbotten

11 ingredienser

För att få din bärbakelse så där konditori-glansig penslar du dem med aprikosmarmelad. /Leila Lindholm

Ingredienser

portioner
  • 250 g smör, mjukt
  • 250 g mandelmassa
  • 250 g hasselnötter
  • 5 ägg
  • 1 dl vetemjöl

Till formarna

  • smör
  • mandelspån
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 l blandade bär (jordgubbar, vinbär, hallon, blåbär)

Pensling av bären

  • 1 dl aprikosmarmelad
  • 1 msk vatten

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör och mandelmassa krämigt.
  3. Mixa eller mal hasselnötterna och blanda dem i smör och mandelsmeten.
  4. Rör ner 1 ägg i taget.
  5. Rör sist ner mjölet.
  6. Smörj formarna (cirka 8 cm i diameter) med smält smör och bröa med grovt krossat mandelspån.
  7. Fördela smeten i formarna.
  8. Grädda dem gyllene i ugnen i cirka 15 minuter.
  9. Låt dem svalna helt.
  10. Vänd gärna tarteletterna upp och ner om de ser snyggare ut åt det hållet.

Bär och grädde

  1. Vispa grädde fast och fluffig och fyll en spritspåse.
  2. Spritsa ett ”getingbo” av grädde i mitten av varje bakelse.
  3. Sätt fast bären i grädden. Börja med en krans halverade jordgubbar i en ring närmast botten.
  4. Fyll på med blandade bär tills grädden är helt gömd.
  5. Toppa med bigarråer.

Pensling av bären

  1. Värm marmeladen med vattnet.
  2. Sila bort eventuella skal.
  3. Pensla bären med den varma glacen, så att bären blir blanka.