Leilas chokladtryffel med hallon

Leilas chokladtryffel med hallon
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas chokladtryffel med hallon

7 ingredienser

Leilas recept på chokladtryffel med mörk choklad och hallon ger cirka 25 st tryfflar.

Tryffeln kan förvaras i rumstemperatur utan att bli dålig. Plasta ordentligt vid förvaring eller låt den ligga i en lufttät plastlåda.

Se fler recept från

Leilas söta jul

Ingredienser

portioner stycken

Leilas chokladtryffel

  • 1 dl hallonpuré (färska eller frysta och tinade hallon) [150 g]
  • 2 msk honung, flytande
  • 0,5 vaniljstång
  • 230 g Valrhona Manjari choklad 64 % (alt. 70 % mörk kvalitetschoklad)
  • 60 g smör, mjukt
  • 1 msk ev marsalavin, portvin eller hallonlikör
  • 1 dl kakao (av god kvalitet)

Gör så här

Leilas chokladtryffel med hallon

  1. Mixa hallonen med en stavmixer till en puré och sila bort kärnorna.
  2. Finhacka mörk choklad, smält den i ett vattenbad och rör om.
  3. Sjud försiktigt upp hallonpuré, frön från urskrapad vaniljstång och honung (samt eventuellt likör eller vin) i en kastrull.
  4. Ta bort vaniljstången och häll den uppvärmda hallonpurén över chokladen och vispa slätt.
  5. Tillsätt det mjuka smöret i små klickar och ev. vin/likör och vispa igen, om den spricker; fortsätt att vispa tills chokladtryffeln går ihop.
  6. Häll upp tryffelsmeten i en låg form och låt stelna.
  7. Forma till kulor och rulla varje chokladtryffel i kakao.