Leilas chokladknäck

Leilas knäck med choklad
Foto: tv4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas chokladknäck

11 ingredienser

Knäck är en riktig klassiker till jul. I Leilas recept har knäcken smak av choklad.

Ingredienser

Knäck med choklad

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 msk smör
  • 2 msk kakao (av god kvalitet)

Limeknäck

  • 3 limefrukter, skalet

Apelsinknäck

  • 1 apelsin, skalet

Ingefärsknäck

  • 1,5 tsk malen ingefära

Vaniljknäck

  • 1 vaniljstång, urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten

Pepparkaksknäck

  • 1 tsk pepparkakskrydda

Kanelknäck

  • 1,5 tsk malen kanel

Gör så här

Knäck med choklad

  1. Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
  2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.
  3. Tillsätt smör och eventuella smaksättningar till knäcken.
  4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).
  5. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.